Metode Si Tehnici De Invatare Ef
- partvolsettdi1980
- Aug 20, 2023
- 5 min read
Invatarea poate fi facilitata de insusirea unor seturi de tehnici adecvate. Volumul prezinta cele mai eficiente strategii care pot fi aplicate in vederea unei acumulari rapide si pe termen lung a cunostintelor stiintifice: metode de documentare si prelucrare a informatiilor, solutii de memorare, modalitati de crestere a randamentului, de planificare si organizare a timpului, de optimizare a stilului de lucru si de concentrare a atentiei. Sectiuni speciale sunt dedicate diferitelor forme de comunicare, proceselor de argumentare, contraargumentare si persuasiune, precum si regulilor de elaborare a lucrarilor didactico-stiintifice sau de organizare si conducere a reuniunilor si dezbaterilor. Elementele teoretice sunt ilustrate cu studii de caz, aplicatii practice si metodologice care contribuie la o mai buna intelegere a conceptelor expuse.
4) Uniformitate: (este maxim cand toate valorile cij sunt egale). 5) Entropie: (este maxim cand toate elementele lui C total aleatoare). Utilizarea descriptorilor: "invatarea" unui sistem cu valori de descriptori reprezentativi pentru un set de texturi diferite => textura unei regiuni necunoscute este determinata prin apropierea fata de descriptorii memorati.
Metode Si Tehnici De Invatare Ef
Download: https://urllio.com/2vJSQh
Abordari spectrale Spectrul Fourier: descrierea directionalitatii tiparelor periodice sau aproape periodice 2-D dintr-o imagine (concentratii de energie inalta in spectru). Greu de detectat prin metode ! Caracterisitici ale spectrului Fourier utile pentru descrierea texturii: -varfurile proeminente ale spectrului directiile principale ale tiparelor de textura; -localizarea varfurilor din planul de frecvente => perioada spatiala fundamentala a tiparelor; -eliminarea oricaror componente periodice prin filtrare lasa elementele de imagine neperiodice, care pot fi descrise prin tehnici statistice. Spectrul simetric fata de origine => considerat planul de frecvente!
Util: aplicatii in care conectivitatea primitivelor exprimata prin metode cap-coada sau alte metode continue. In alte aplicatii: regiuni similare din p.d.v. al texturii sau al altor descriptori posibil nu sunt continue alte tehnici! Solutie: descriptori tip arbore. Definitie.Frontiera arborelui = setul de noduri din partea de jos a arborelui (frunzele), luate in ordinea de la stanga la dreapta. Intr-un arbore exista doua tipuri importante de informatii: -informatii despre un nod memorate ca un set de cuvinte descriind nodul (identifica o substructura de imagine, exemplu regiune sau segment de granita); -informatii de legatura a nodului la vecinii sai, memorate sub forma unui set de pointeri catre acei vecini (definesc relatia fizica a substructurii cu alte structuri).
NOTA: Bibliografia pentru tematica de specialitate include si actele normative (valabile in anulscolar in care se sustine concursul) care vizeaza:- metodologia pentru evaluarea si interventia integrata in vederea incadrarii copiilor cu dizabilitati in grad de handicap, a orientarii scolare si profesionale a copiilor cu cerinte educationale speciale, precum si in vederea abilitarii si reabilitarii copiilor cu dizabilitati si/sau cerinte educationale speciale; - normele/masurile de imbunatatire a activitatii de invatare, instruire, compensare, recuperare si protectie speciala a copiilor/elevilor/tinerilor cu cerinte educative speciale din cadrul sistemului de invatamant special si special integrat;- regulamentul privind organizarea si functionarea centrelor judetene/al municipiului Bucuresti de resurse si asistenta educationala;- regulamentul de organizare si functionare a invatamantului special si special integrat;- regulamentul de organizare si functionare a centrelor scolare pentru educatie incluziva.
I. Specificul metodicii psihopedagogiei speciale1. Obiectul de studiu si scopul metodicii psihopedagogiei speciale2. Structura invatamantului special, scopul si obiectivele procesului de invatamant pentru elevii cu dizabilitati.3. Specificul procesului de invatamant pentru elevii cu dizabilitati ca relatie intre predare- invatare-evaluare-compensare. Caracterul formativ-educativ-recuperator al programelor de psihopedagogie speciala si al programului de sprijin pentru elevii cu dizabilitati integrati in invatamantul de masa.4. Specificul aplicarii sistemului de principii didactice generale. Importanta aplicarii principiilor specifice invatamantului pentru elevii cu dizabilitati.5. Variabile ale procesului de invatamant si relatia dintre ele (cunostinte, abilitati, deprinderi, aptitudini, competente).
II. Elemente de curriculum1. Conceptul de "curriculum". Practici noi in organizarea curriculumului: interdisciplinaritate, modularitate, curriculum diferentiat si adaptat. Componentele curriculumului national: planuri-cadru (trunchi comun, curriculum diferentiat, curriculum la decizia scolii), programe scolare. Manuale scolare, auxiliare didactice. Alti termeni de referinta ai curriculumului national: arii curriculare, discipline, module, standarde curriculare.2. Specificul curriculumului pentru invatamantul special si special integrat pentru diferite tipuri si grade de dizabilitate: diferentiere/individualizare curriculara, centrare pe formarea de competente/cunostinte operative/deprinderi de viata, orientare terapeutic-compensatorie.3. Operationalizarea obiectivelor educationale; strategii de operationalizare. Stabilirea de obiective diferentiate si individualizate in contextul activitatilor de invatare pentru elevii cu dizabilitati; negocierea si stabilirea de comun acord a obiectivelor interventiei de catre echipa multidisciplinara in parteneriat cu familia.
III. Proiectarea, organizarea si desfasurarea activitatii didactice in invatamantul pentru elevii cu dizabilitati1. Specificul proiectarii activitatii didactice pentru elevii cu dizabilitati, bazate pe diferentiere si individualizare: planificare calendaristica, proiectarea unitatii de invatare, proiecte de activitati didactice (pentru diferite tipuri de lectii si activitati educational-terapeutice), proiectarea de activitati de invatare intra-, inter- si transdisciplinare pe teme, adaptari curriculare pentru elevii cu dizabilitati integrati in invatamantul de masa, planuri de interventie personalizate. Rolul si functionarea echipei multidisciplinare.2. Forme de organizare a activitatii didactice in invatamantul special si special integrat. Forme de activitate diferentiata si individualizata: invatare pe grupe de nivel (multi-level learning), invatare individualizata, lucrul in echipa al cadrelor didactice (team-teaching), parteneriat in predare-invatare etc.3. Mijloacele de invatamant si integrarea lor in procesul de predare-invatare-evaluare orientat terapeutic-compensator, pentru elevii cu dizabilitati. - Tipuri de mijloace de invatamant si caracteristicile lor.- Particularitati ale utilizarii mijloacelor de invatamant in educatia speciala: importanta mijloacelor concret-intuitive la elevii cu dizabilitati mintale; utilizarea mijloacelor moderne audio-vizuale si informatice; utilizarea de softuri educationale; rolul mijloacelor surdo-tehnice (individuale, colective, portabile, fixe, mecanice, electrice, electronice) si descrierea lor in functie de analizator (auditive, vizuale, vibrotactile, electrostimulatoare, combinate); mijloace tehnice de instruire pentru elevii slab-vazatori si nevazatori; rolul tehnologiilor de acces in procesul de invatare si comunicare.4. Specificul relatiei elev-profesor in contextul activitatilor de grup si individuale. Tipuri de relatii specifice educatiei speciale.
V. Elemente de evaluare educationala1. Strategii de evaluare a rezultatelor procesului educativ-terapeutic si a progresului scolar al elevilor cu dizabilitati.2. Functiile si formele (tipurile) evaluarii si integrarea acestora in procesul educativ-terapeutic desfasurat cu elevii cu dizabilitati. Importanta evaluarii continue (formative) in activitatile de invatare si terapie cu elevii cu dizabilitati. Formarea capacitatii de autoevaluare la elevi.3. Metode de evaluare: traditionale si moderne. Specificul utilizarii lor la diferite categorii de elevi cu dizabilitati (caiete de observatii, fise de evaluare, scale de progres, rapoarte de evaluare descriptive).4. Modalitati de elaborare a probelor de evaluare si a itemilor.5. Tipologia itemilor (definitie, clasificari, caracteristici, reguli de proiectare, modalitati de evaluare si de notare, avantaje si dezavantaje/limite in proiectare si in utilizare).6. Aprecierea rezultatelor scolare. Tehnici de notare si oportunitatea utilizarii lor in cazul diferitelor categorii de elevi cu dizabilitati (prin raportare la curriculum/descriptori de performanta, la standardele unui grup de referinta, la individ).7. Sisteme de notare (cifrica si cu calificative), bazate pe descriptori de performanta, utilizate in invatamantul special. Factori perturbatori in apreciere si notare.8. Elemente de deontologie in procesul de evaluare. Calitatile evaluatorului.9. Factori generativi ai distorsiunilor in procesul evaluarii educationale. Erori in evaluare si notare. 2ff7e9595c
Commenti